Translate

Yeniçerilerin Bayrak ve Nişanları


  • Yeniçeri ocağına ait en yüksek bayrak; İmam-ı azam bayrağı adı verilen bayraktır. İmam-ı azam bayrağı beyaz ipektendir ve bu bayrağa sırma ile iki ayeti kerime işlenmiştir.Yeniçeri ocağının Sünniliğine işaret olan İmam-ı azam bayrağı merasimlerde en önde yerini almıştır. Bu bayrağı taşıyan kişiye de bayraktar adı verilmiştir.
                                              tarihvegizligercekler.blogspot.com


  • Yeniçeri ocağına ait ikinci önemli bayrak ise yeniçeri ocağının büyük alay bayrağı olmuştur. Abdülkadir Efendi'nin "Vakayi-i tarihiyye" ve "Kavanin-i Osmani ve rabıtai asitane" adlı büyük eserlerinde büyük alay bayrağının yarısının sarı, yarısının da kırmızı olduğundan bahsedilmiştir."Tarih-i asker-i Osmani" eserinde bu sarı-kırmızı bayrağın üzerinde bir de Zülfikar resmi bulunduğu bildirilmektedir.
                                               tarihvegizligercekler.blogspot.com
  • Osmanlı Devleti'nde kumanda makamına işaret sayılan bayrakların en başında Yeniçeri Ağası'na ait Ağa Sancağı, ayrıca bir de Kethüda bayrağı mevcuttur. Bu bayraklardan sonra da Orta ve Bölüklere ait bayraklar gelmektedir. Orta ve Bölüklere ait bu bayrakların yarısı sarı, yarısı kırmızı renkte çatal bayrak olup üzerinde ayrıca her orta ve bölüğün hususi nişanları mevcuttur.


  • Yeniçeri ocağındaki nişanlar orta ve bölüğün işareti olan şeylerdir. Bu hususi işaretler orta ve bölüklerin bayraklarından başka yine orta ve bölüklerin kapıları üzerine, çadırlara, fenerlere işlenmiştir. Bazı yeniçeri neferleri bu işaretleri dövme yapmak sureti ile kollarına işlemişlerdir. Yeniçerilerin mezar taşlarında bile orta ve bölüklerin nişanları mevcuttur.


tarihvegizligercekler.blogspot.com
  • Orta ve bölük nişanlarının bir kısmında çeşitli şekilde top, ok, yay gibi silahlara ait resimler bulunduğu gibi; bazılarında yine çeşitli şekil ve tarzda bayrak, flama, çadır, tuğ, bazılarında ise hayvan, çiçek, ağaç, herhangi bir eşya, geometrik şekiller, hilal gibi şekiller mevcuttur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar