Azap Askerleri Kimdir, Görevleri Nelerdir
İlk olarak Aydınoğulları Beyliği'nde 14.yy'da görülmektedir. Aydınoğulların'da, Beyliğe Azaplar denilen donanma askerleri sayesinde, denizcilikte büyük kazançlar sağlamışlardır. Aydınoğlu Umur Bey'in Azap kuvvetlerinden dolayı Bizans ve Latin kaynaklarında da Osmanlı Deniz korsanlarına "
Azapi" adı verilmiştir. Bu teşkilat 15. yüzyıl ortalarında Akkoyunlarda da görülmektedir. Osmanlılar da ise bu kuruluş, yaya, deniz ve kale azapları olarak üç sınıfa ayrılmışlardır
Yaya azapları; 15. yüzyıl ortalarında orduda tüfeğin yer almasına kadar savaşlarda önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Yaya azaplarına ihtiyaç duyulduğu zaman yirmi veya otuz ev başına bir er hesabı "azap çağırmak" usulü ile Anadolu'nun sağlam yapılı gençleri arasından kefilli olarak toplanmışlardır. Maaşlarını, onları toplayan aileler verirler, savaş süresince de azaplar devlete vergi ödemezlerdi. Yaya azapları, savaşlarda oklarıyla ordunun önünde yer alarak ilk düşman hücumunu karşılarlardı. Azaplar, başlarına kırmızı börk giyerlerdi. Denizcilik Osmanlılarda önem kazanınca, 15. yüzyıl ortalarında, Azapların Tüfenk-endaz olarak maaşla gemilerde hizmet etmeleri kabul edilmiş ve bunlar, Osmanlı donanmasının kürek döneminde çok önemli başarılar sağlamışlardır.
Deniz azaplarının başında bulunanlara reis denilirdi ve bunlar yükseldiklerinde kadırga reisi(kaptan) olurlardı.
Kale azapları ise Kale muhafızlıklarında hizmet görürlerdi. Kalelerde azaban-ı evvel, azaban-ı sani ve salil gibi bölüklere ayrılmışlardır. Bu teşkilatın ağa, katip, kethüda ve bölükbaşı olarak adlandırılan subayları vardı. Azaplar gerektiğinde köprücülük, lağımcılık gibi hizmetlerde de kullanılmışlardır.
Kale Azaplığı II. Mahmud döneminde askeri ve diğer bir çok alanda yapılan ıslahata kadar sürmüş ve sonrasında tarih sahnesinden çıkmışlardır.
Yorumlar
Yorum Gönder