Translate

Dünya Tarihindeki İlk Türk Kadın Hükümdar

tomris hatun
Dünya üzerindeki ilk kadın hükümdarı ve Alper Tunganın torunudur.
  Tomris Hatun günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce yaşamış bir Saka kadınıdır.O döneme ışık tutucak
yazılı kaynak olmadığı veya günümüze kadar ulaşamadığı için Tomris Hatun ile ilgili çok az bilgi vardır.
 Ünlü Yunan tarihçi Heredotun yazdığına göre kocası öldükten sonra kendisi Sakaların başına geçmiş ve halkının takdirini kazanmış, karşısına ise dönemin en büyük gücü olan Büyük Pers İmparatorluğunu almış bir kadındır.
  Sakalar (İskitler) Avrupanın doğusu , Karadenizin üst kısımlarında ve Orta Asyanın bir bölümünü içine alan topraklarda yaşamaktaydılar.Göçebe bir halk olan Sakaların asıl sınavı Büyük Kirusun kurduğu Ahameniş İmparatorluğu ile sınır komşusu olmasıyla başlamıştır.
    Yunan dünyasının başına dert olan Büyük Pers İmparatorluğu  M.Ö. 6 yy. da Büyük Kirus tarafından çevresindeki kabileleri tek çatı altında toplamasıyla günümüz İran civarında kuruldu. Gaddarlığıyla ve kana susamışlığıyla bilinen Kirus, Babili ve batısında bulunan Anadoluyu tamamen ele geçirdi ve buraların kontrolünü elinde tutmasıyla kısa zamanda büyük bir güç haline geldi. Kuzeyindeki Medleri yıktıktan sonra Sakalarla sınır komşusu haline geldi.
  Kirus Sakaları kendine denk bir düşman olarak görmediği için Saka topraklarına sürekli olarak öncü birlikleriyle saldırıyordu fakat Tomris Hatun diğer devletlerin aksine Perslere karşı farklı bir strateji uyguluyor ve göçebe bir millet oldukları için sürekli geri çekilerek  Pers öncü birliklerini dar koridorlara, sarp kayalıklara çekiyor ve sonrada Pers birliklerine karşı üstünlük kuruyordu. Kirus her defasında kötü sonuç alması üzerine Tomris Hatunu kendine denk bir rakip olarak görmüş ve Tomris Hatuna evlenme teklifi etmiştir, fakat Tomris Hatun bunun bir oyun olduğunu anlayarak Kirusun  evlenme teklifini reddetmiştir. Bunun sonucunda Kirus çok öfkelenir ve devasa büyüklükte bir orduyla Sakalara sefere çıkar.
  Pers ordusu Saka topraklarına geldiğinde Tomris Hatun coğrafi konumu bir avantaj olarak kullanmak istediğinden belirli bir noktaya kadar geri çekilir . İki ordu karşı karşıya geldiğinde akşam üstü olmuştur ve iki taraf da anlaşıp sabahı beklemeye başlar. Fakat Kirus o akşam rivayete göre tuzak kurarak Tomris Hatunun oğlunu yakalayıp öldürür.
  Oğlunun öldüğünü öğrenen Tomris Hatunun çığlıkları ise savaş meydanında yankılanmıştır.
Heredotun yazdıklarına göre Tomris Hatun  ''kana susamış Kirus güneşe yemin  ederimki yarın seni kanla doyuracağım'' diye haykırmıştır .
  Gün ağardığında Pers ordusu harekete geçer Tomris Hatun önderliğindeki Saka ordusuysa sahte bir geri çekilmeyle Pers ordusunu pusuya çeker ve Pers ordusu büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kalır. Savaş sona erdiğinde Pers kralı Büyük Sirus savaş meydanında ölü bulunur ve Tomris Hatun kendi elleriyle Kirusun kafasını kesip içi Pers askerlerinin kanıyla doldurulmuş olan fıçıya kafasını atarak tarihe kazınan şu sözleri söyler:
   '' hayatında kan içmeye doyamamıştın şimdi seni kanla doyuruyorum ''

Yorumlar

Popüler Yayınlar