Translate

Gazneli Mesud ve Hayatı

Gazne Sultanlarından. Sultan Gazneli Mahmud’un oğlu olan Gazneli Mesud
  998’de Gazne’de doğmuştur. Gazneli Mahmud’un büyük oğlu olduğundan
 veliaht tâyin edilen Mesut,iyi bir eğitim ve terbiye görmüştür.
 1017’de Herat Vâliliğine tâyin edilip  Sultan oluncaya kadar vâliliklerde bulunup

Gazneli Mesud
Gazneli Mesud

seferlere katılmıştır. 1030’da Rey Vâlisiyken Şiî-Büveyhîlerden Hemedan ve İsfahan’ı aldı. Bu seferde babası vefât edince  kardeşi Gazneli Muhammed’in tahta çıktığını öğrendi. Gazne’ye döndüğunde ise  adına hutbe okutarak Ekim 1030’da sultan îlân edilmiştir.

Gazneli Mesud, Sultan olduktan sonra
Babası devrinde başlayan Hindistan seferlerini devâm etti ve Hindistan’daki  Gazneli hâkimiyetini kuvvetlendirmiştir. Daha sonrasında ise  Gazneli topraklarına girmek isteyen Mâverâünnehir’deki Selçuklularla mücâdele etmiştir.
1035’te Nesâ Ferâva ve Dihistân vilâyetlerini Selçuklulara yurt olarak verdikten sonra Selçukluları mağlubiyete uğratmak için1039’da Horasan Seferine çıkmıştır.
 23 Mayıs 1040’ta Dandanakan Meydan Muhârebesini yaptıysa da yenildi. Sultan Mesud Dandanakan’da cesaretle savaşmasına  rağmen kumandanları kendisine ihânet etmiş ve Sultan Mesud da Hindistana çekilmek zorunda  kalmıştır. Sultan Mesud, oğlunu ve devlet hazinesini de yanına alarak Hindistan yoluna çıkmıştır. Ancak, Hint gulamlarının yoldayken ayaklanması sonucu Mesut'un kardeşi Gazneli Muhammed, 21 Aralık 1040'ta ikinci kez Gazne sultanı ilan edilmiş ve Mesut, hapse atılmıştır ve  17 Ocak 1041'de öldürülmüştür

Yorumlar

Popüler Yayınlar