Translate

Osmanlı Tarihinin En Görkemli Zaferleri

1299 ve 1922 yılları arasında varlığını sürdürmüş ve üç kıta da topraklara hükmetmiş ve dünya tarihinin en uzun soluklu devletlerinden biri olan Osmanlı Devletinin asırlarca yıllık tarihinden 6 savaş:



Plevne Savunması(1877-1878) :
   1877-1878 yılları arasında Osmanlı ve Ruslar arasında geçen bir savaştır.Bugünkü Bulgaristan'ın Plevne kentinde geçen bu savaşta Osmanlı Devleti büyük bir azimle topraklarını Ruslara karşı savunmuştur..
  Plevne savunması tarihe 93 harbi sırasında Plevneyi Ruslar ve Sırplara karşı tüm imkansızlıklara rağmen yılmayan adına marşlar yazılan Gazi Osman Paşa'nın destansı başarısı olarak tarihe geçmiştir.
Ancak tüm bunlara rağmen Gazi Osman Paşa Osmanlı Devletinin içine yaşadığı sorunlardan dolayı hiç destek alamamış ve Ruslara esir düşmüştür. Bunun ardından Plevne  Rusların eline geçmiştir.


Mohaç Meydan Muharebesi(29 ağustos 1526) :
   29 ağustos 1526 da meydana gelen Osmanlı ve Macar kuvvetlerinin karşılaştığı bu savaşta,Macar kuvvetlerinin büyük bir bozguna uğraması sonucu Macar topraklarının büyük bir kısmı Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
  Savaşta sayıca üstün Osmanlı ordusunun  hafif süvarileri ve  o zamana kadar Avrupalıların karşılaşmadığı 300 seyyar top ve etkin tüfek kullanımı sayesinde Macar ordusunun esas gücü olan ağır süvarilerini kısa sürede bozguna uğratmış ve savaş ağır bir Macar yenilgisiyle sonuçlanmıştır.
  Ayrıca Osmanlının uyguladığı müthiş stratejilerle savaş 2 saat kadar kısa sürede sona ermiştir.


Preveze Deniz Savaşı (28 eylül 1538) :
  Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşanın 122 kadırga,3000 yeniçeri ve 8000 askerden oluşan ordusuyla 300 gemi ve 60000 askerden oluşan haçlıları hezimete uğrattığı destansı bir zaferdir.
 28 eylül 1538 tarihinde Yunanistan'ın  Preveze bölgesinde Osmanlı Donanmasının ve Papa III.Paulus'un  çabalarıyla bir araya gelen haçlı donanmasıyla gerçekleştirilen deniz muharebesidir.
Bu savaşta Andrea Doria komutasındaki haçlı donanması Barbaros Hayrettin Paşa karşısında büyük bir yenigi almış ve akdenizde bu savaşla birlikte Osmanlı hakimiyeti başlamıştır.


Çanakkale Zaferi (18 mart 1915) :
  Metrekareye 6000 merminin düştüğü Çanakkale savaşı Osmanlının destansı zaferlerinden dir. Savaşın sonucu her iki taraf için de ağır olmuştur.
 1.dünya savaşı sırasında Gelibolu yarım adasında Osmanlı ile itilaf devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleri dir. İtilaf devletleri başkent İstanbul'u işgal etmek için asker çıkardığı Çanakkale'de başarısız olup geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Savaş sonucunda iki tarafta çok ağır kayıplar vermiştir.


İstanbul'un Fethi (29 mayıs 1453):
              Fatih Sultan Mehmet'in ya ben İstanbul'u alıcam ya İstanbul beni diyerek kararlılığını gösterdiği ve savaşın sonunda Fatih ünvanını aldığı çağ açıp çağ kapatan müthiş savaş.
 2.Mehmet'in 53 günlük uzun kuşatmasından sonra ele geçirmiş ve diğer bir çok devletin 28 defa kuşatıp alamadığı Konstantiniyye'yi genç yaşına rağmen fetih etmiştir ve İstanbul'u başkent yapmıştır.

Kut-ül Emare Zaferi (29 nisan 1916) : 
    13000 İngiliz askerinin tamamı esir alınmış ve Osmanlı kuvvetlerinin tartışmasız üstünlüğüyle son bulmuştur. 1.dünya savaşının Irak cephesinde gerçekleşmiş bir savaştır.13000  askerden oluşan İngiliz-Hint garnizonu Bağdat'ın 160 km güneyindeki kut kasabasında Osmanlı ordusu tarafından kuşatılır . 29 nisanda garnizon teslim olur ve kuşatma esnasında sağ kalanlar esir olarak Halep'e götürülür ve İngiliz kuvvetleri ağır bi yenilgi alır 

Yorumlar

Popüler Yayınlar