Translate

II.Bayezid ve Taht Kavgası

Sultan II.Bayezid’in 3 şehzadesinden Korkut Manisa’da, Ahmet Amasya’da, Selim ise Trabzon’da Sancakbeyliği yapmışlardır. II.Bayezid'in kendisinden sonra tahta geçmesini istediği şehzadesi,
Şehzade Ahmet’tir.Ancak Şehzade Selim buna karşı çıkıp İstanbul’a daha yakın olabilmek için Rumeli’de sancak beyliği talep etmiştir. İsteği reddelen Şehzade Selim Rumeli’ye geçmiş,ayrıca babasının şark siyasetinide yeterli görmediğinden Selim, Kefe sancak beyliği yapan oğlu Süleyman’ında desteğini alarak Edirne üzerine yürümüştür . Çorlu civarında Karşılaşan 2 ordunun savaşında , Şehzade Selim babasına karşı yaptığı savaşı kaybedip oğlunun Sancakbeyliği yaptığı Kefe vilayetine kaçmıştır . Fakat savaştaki cesaretinden dolayı Yeniçerilerin takdirini kazanan Selim Yeniçerilerin baskısı üzerine tahta çıkmış ve II.Bayezid tahtı oğluna bırakmak zorunda kalmıştır. Oğlu tahta geçince sürgün edilen II.Bayezid yolda ölmüş veya oğlu tarafından boğdurtulmuştur.
NOT:II.Bayezid'in ölümü hala daha gizemini korumakla birlikte ,tarihçiler arasında fikir ayrılığına yol açmış ve bazı tarihçiler oğlu tarafından öldürüldüğünü düşünürken bazıları ise eceliyle öldüğünü düşünmektedir.
NOT:Bu olay Osmanlı tarihinde tek örnektir. Fatih Kanunnamesine aykırıdır.
2 beyazıt ile ilgili görsel sonucu
II.Bayezid
                                                         

Yorumlar

Popüler Yayınlar