Translate

Küçük Murat Reis ve İzlanda Seferi

 Küçük Murat Reis Jan Janszoon van Haarlem adında Hollanda kökenli bir korsandır. Daha sonraları İslam dinine geçmiş,bundan dolayı da o dönemde Türk korsanı olarak bilinmiştir. 1627 senesinde Cezayir Limanı’ndan 15 pare gemi ile yelken açıp, Cebelitarık’tan çıkmış ve kuzeye soğuk ve sisli denizlere yönelmiştir.
                                  izlanda seferi
izlanda seferi                                               
 Bu filo önce İspanya, Portekiz ve Fransa kıyılarını izleyip kuzeye çıkmış, ardından da İrlanda, İskoçya, Hollanda, Danimarka, Norveç ve İzlanda’ya seferler düzenlemiştir.
1631’de de İngiliz limanlarını yıllık vergiye bağlamıştır ve İngiltere’nin Bristol, Plymouth, Southampton ve İrlanda’nın Cork ve Baltimore gibi birçok limanlarına saldırı düzenlemiştir.
Murat Reis’in Atlas Okyanusu’na yapmış olduğu seferlerin en ünlüsü ise, 12’si kadırga olan 15 parçalık bir filo ile 1627 yılında yapılan İzlanda Seferi’dir. Murat Reis, bu harekata Manş Denizi’ni geçerek başlamış, ve Kuzey Denizi boyunca Danimarka ve Norveç kıyılarına taarruz etmiştir. 20 Haziran 1627 tarihinde İzlanda açıklarında demirleyin Murat Reis ve filosu ,bu bölgede 16 Temmuz tarihine kadar kalmıştır. Burada 26 gün kalan Türk denizcileri, Lundy adasını kontrol altında tutmuş ve bu süre içinde de genç ve sağlıklı kişileri köle olması için esir etmiştir. Sefer sonundada 400 köle ve bir çok ganimet ile Cezayir’e geri dönmüştür. Yaklaşık 2800 deniz mili olan geri dönüş yolunuda 27 günde tamamlayabilmiştir ve Osmanlı Devleti'nin gücünü oralara kadar götürmüştür..

Yorumlar

Popüler Yayınlar