Translate

Savcı Bey İsyanı

Sultan Murad, son seferlerinin ardından Bursa'ya dönmeyip Rumeli'de kalmıştır. Bu süre zarfında ise Başkent olan Bursa'nın idaresini en küçük oğlu Savcı Bey'e teslim etmiştir. Savcı Bey, en küçük şehzade olması hasebiyle saltanat sırasının kendisine gelmeyeceğini biliyordu ve tahtı ele


geçirmek için isyana kalkmıştır. Kendisi gibi taht varisi olan Bizans İmparator Yannis'in oğlu Andronikos ile gizli bir ittifak yaparak isyan hazırlığına girişmişlerdir. Bu durumu haber alan Sultan Murad ise, ordusu ile isyancı şehzadelerin üzerine yürüyerek Apikridum mevkiinde isyancı orduyu mağlup etmiştir. Ancak Savcı Bey, mahiyetindeki kuvvetlerle birlikte kaçmayı başardıysa da Andronikos teslim olup babasından af dilemeye gitmiştir. Ama Savcı Bey, tahtı ele geçirme hayalinden hala vazgeçmemiştir. Mahiyetindeki kuvvetlerle birlikte Dimetoka hisarına sığınan Savcı Bey, burada 10 ay kadar saklanmayı başarsa da yakalanarak Bursa'ya götürülmüştür. 

Savcı Bey henüz 14 yaşındaydı,bu yüzden Sultan Murad, kendisine tavsiyelerde bulunup itaat etmesini istemiş. Ancak Savcı Bey, boyun eğmeyerek Sultan Murad'ı öfkelendirecek sözler sarf etmiş ve cezalandırılarak gözlerine mil çekilmiştir. Bir süre sonra ise yine Sultan Murad'ın emriyle boğdurtulmuştur. Nizamı yeniden düzenleyince  Edirne'ye geçen Sultan Murad burada yeni seferlerin hazırlıklarıyla meşgul olmuştur. 


Diğer isyancı Andronikos ise Savcı Bey kadar olmasa da İmparator Yannis tarafından gözlerine kızgın sirke döktürüp cezalandırmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar