Translate

Tanrı'nın Kırbacı Attila ve Yaptıkları


434 yılında, Rua’nın ölümüyle yönetim, Rua’nın kardeşi Muncuk’un iki oğluna kalmıştır. Bleda ve Attila da , bu dönemde İmparatorluğun yönetimine geçmişlerdir. Bleda Yaşça büyük olmasından dolayı
ülkenin yönetimi onda denebilirdi. Ancak Bleda, yeteri kadar varlık gösterememiştir. Ayrıca savaşlarda başarısız sonuçlar alması nedeniyle de genellikle savaşları Attila yönetiyordu. Zamanla Attila, Bledanın başarısız idaresi ve katıldığı savaşlarda varlık gösterememesi nedeniyle Bleda ile mücadeleye girmiş ve Attila, 445 yılında Bledayı öldürerek yönetimi tek başına eline almıştır.                              
imparator atilla ile ilgili görsel sonucu
Attila’nın amacı, hem Doğu hem Batı Romayı egemenliği altına almaktı. Zaten Batı Roma ile iyi ilişkiler içine girilmişti, ama Doğu Roma ile ise kötüydü. Daha önce Doğu Roma üzerine birkaç kez yürünmüş ve baskı altına alınmıştı. Ayrıca Doğu Roma halen Hunlara vergi ödüyordu. Ancak Doğu Roma’nın Hunlar üzerindeki oyunları sürekli olarak devam etmekteydi.
  •  Ruanın ölümünden hemen sonra Attila, Doğu Romanın üzerine yürümüş ve savaşı kazanarak Margos antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşmayla da vergi iki katına çıkartılmıştır.                    
  • Doğu Roma, antlaşmayı imzalasada antlaşmanın şartlarına uymamış ve bunun üzerine Attila, 441 yılında tekrar Doğu Roma’nın üzerine yürüyüp. Trakyaya kadar ilerlemiş ve vergi üç katına çıkartılmıştır. Böylelikle Balkanlar yoluda açılmış olmuştur. 
Ancak Doğu Roma, Hunlara karşı faaliyetlerine yine de devam etmiş ve yine antlaşmaya aykırı hareket ederek Hunlara bağlı kavimleri isyana teşvik etmiş ve ticaret kurallarını çiğneyerek tüccarlarını Hun topraklarına göndermiştir.
imparator atilla ile ilgili görsel sonucu
  •  Attila, bu kez de Doğu Romanın üzerine iki koldan saldırıya geçmiş(447) ve bir kolu Yunanistan'dan girerek Tselya’ya kadar ilerlemiş diğer kolda Sofya, Lüleburgaz, Flibe şehirlerini ele geçirmiş ve bugünki Büyük Çekmece yakınlarına kadar ulaşılmıştır. Bu ilerleyişten sonra Doğu Roma tekrar barış istemiş ve Antolyos antlaşması imzalanarak ve vergi üç katına çıkartılmış, savaş tazminatı ödetilmiş ve Tunanın güneyindeki bölge Doğu Roma askerlerinden arındırılmıştır.                                                                
Attila, 451 yılında Batı Roma imparatorunun kızıyla evlendi. Attila Karısının çeyizi olarak Batı Roma topraklarının yarısını istemiş. Bunun üzerine de ;
  • Batı Roma ve Hun İmparatorluğu büyük bir savaşa girmiştir. Attila ordularını, Batı Romanın asker deposu olarak görülen Galya’ya göndermiştir. Attila buraya 200 bin kişilik bir orduyla gelmiş, Ordunun 100 Bin’i Hunlardan, 100 Bin’i ise kendisine bağlı kavimlerden oluşuyordu. Batı Roma’da denk bir kuvvetle savaşa katıldı. Ordular Katalon ovasında karşı karşıya geldiler ve savaş 24 saat sürüp İki taraf içinde çok ağır kayıp   verdikleri bu savaş hala daha sonuçlanmamıştı. Ancak Batı Roma Askerleri, aynı gece askerlerini geri çekmiş ve yenilgiyi kabul ettmiştir. Ayrıca Attila, Galya'yı işgal ederek yenilmezliğini de tüm dünyaya kabul ettirmişti. 
                          İlgili resim attila

Attila'nın amacı Doğu Romayı tamamen kendisine bağlamaktı.Kesin sonuç almak için ;
  • 452 yılında bir sefer daha düzenledi. Romanın artık karşı koyacak gücü yoktu. Attila, ordusuyla Alpleri aşarak Po ovasına indi ve İtalyanın kuzey kentlerini ele geçirerek Roma önüne kadar ilerledi. Papa 2. Leo, Attilanın huzuruna çıkarak Attilanın romaya zaten hakim olduğunu söyleyerek Hristiyanlığın merkezi olarak kabul edilen Roma’nın yıkılmamasını talep etti. Bu dönemde bölgede Veba salgını sorunu vardı. Attila bu seferle Doğu Romayı egemenliği altına almış oldu. Bölgedeki Veba salgını nedeniyle daha fazla ilerlemedi ve vergiyi arttırarak geri döndü. 
Attila, 453 yılında şüpheli bir şekilde öldü. Bazı tarih kaynakları Attilanın karısı tarafından zehirlendiğini iddia etse de şüphesiz Attila'nın ölümünde bir Romalı oyunu vardır..

Yorumlar

Popüler Yayınlar