Translate

Asakir-i Mansure-i Muhammediyye

 Şüphesiz ki Yeniçeri Ocağı asırlarca Osmanlı'ya çok büyük ve önemli hizmetler vermiştir. Ancak bu ocak sonraları eski muhteşem halini kaybedip adeta bir şer yuvası haline dönmüş Osmanlı içindeki bi ihanet yapılanması gibi olmuş ve Devletin yıllarca en büyük darbeleri yediği bir yapılanma olmuştur. Öyle ki bu yapılanma Padişah öldürmüş,Sultanları tahttan indirip başkalarını çıkarmış, Paşaları öldürmüş,en ufak bahanelerde isyan çıkartıp esnafı ve halka büyük zararlar vermiş, bu durumun
ciddiyetini anlayıp müdahale etmek isteyen kim varsa Paşa,Hanedan Üyesi,Padişah dahil etmediklerini bırakmamışlardır. Ayrıca  Vaka-i Vakvakiye olayı gibi büyük olayları yapan yapılanma da Yeniçeriler olmuştur. Ama II.Mahmut bu şer yuvasını çok iyi bir stratejiyle ince eleyip sık dokuyarak bu yapılanmayı kaldırmıştır.

2.Mahmud ile ilgili görsel sonucu
 Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması üzerine, Sultan II. Mahmut'un emriyle kuruldu. Yeni eğitim kurallarıyla yetiştirilen, askerlik kurumuna verilen addır. Bu yapının başına ilk olarak "Serasker" unvanıyla eski Yeniçeri ağalarından Ağa Hüseyin Paşa getirilmiştir.          
asakiri mansurei muhammediye ile ilgili görsel sonucu Asakir-i Mansure-i Muhammediye Tertip adı verilen sekizer birlikten meydana gelirdi. Her tertibin başında "binbaşı" adında bir komutan bulunurdu. Bu binbaşılar "baş binbaşı" ya bağlıydı. Her tertip on altı "saf" tı. Her saf bir yüzbaşının komutasındaydı. Her yüzbaşının ikişer "mülazim" yardımcısı vardı. Her tertipte bir top bulunurdu.Toplara "topçubaşı" denilen bir subay komuta ederdi. On altı saftan oluşan tertiplerin sekizi sağ ve sekizi sol olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bunlara "sağ kolağaları" ve "sol kolağaları" atanmıştır.
asakiri mansurei muhammediye ile ilgili görsel sonuç
 İki yıl sonra bu örgüt yeniden düzenlenerek "tertip"lere "alay" ve komutanlarınada "miralay" dendi. "Saf" deyimi "bölük" olarak değiştirildi. Her alay binbaşı komutasındaki üç taburdan meydana getirilmiştir. Sol ve sağ kolağası adını alan iki subay, bir katip, bir sancaktar, her bölüğe "yüzbaşı" ve "mülazim" lerden ayrı olarak bir "başçavuş" ve bir "bölük emini" atanmıştır. Her alayda "miralay" yardımcısı bir "kaymakam" bulunurdu. İki alay bir "mirliva" nın ve üç alay bir "ferik" in komutası altındaydı. Miralayın üstü subaylara "paşa" denirdi. Asakir-i Mansure-i Muhammediye'nin en büyük komutanı "müşir" di.

Yorumlar

Popüler Yayınlar