Translate

İlk Osmanlı Parası


"Sikke" denilen madenî paranın, Orhan Gazinin ilk yıllarında, hala son Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Mes'ud'un adına basıldığı biliniyor.  Ancak Bursa fethedildikten sonra, Alaeddin   Paşa'nın tavsiyesi üzerine bundan vazgeçilmiş ve Orhan Gazi adına para çıkarılmıştır. "Akçe" diye anılan ve Bursa'da bastırılan bu ilk Osmanlı parasının çapı 18 mm. dir. 900 ayar gümüşten kesilmiştir. Ağırlığı, 1,5
gramdan biraz fazladır.
https://tarihvegizligercekler.blogspot.com.tr
Paranın bir yüzünde "Lâ ilâhe illallah Muhammeden Resulullah' ibaresi ile çevresinde dört halifenin adı  vardır.   Öbür yüzünde ise "Orhan bin Osman Bursa" yazısı ve 3 rakamı bulunmaktadır. Bu da, Orhan Gazi'nin beyliğe geçişinin üçüncü yılını gösterir. Ayrıca 727 (Hicri) tarihi, paranın 1327de basıldığını belirtmektedir.

Orhan Gazinin, ayrıca 1 ve 5 akçelik iki gümüş sikkesi daha bulunmuştur. Ancak, üzerlerinde tarih ve basıldığı yeri gösteren yazı yoktur. Yine, Orhan Gazi'nin adı ile, tâbi olduğu İlhanlı hükümdarını "Sultan'il Azam" (Büyük Sultan) olarak belirten bir başka parasının üzerinde de tarih ve baskı yeri kaydedilmemiştir. Bu paraların, Orhan Gazinin ilk yıllarına ait olduğu bellidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar