Translate

Kabakçı Mustafa İsyanı


  Başlangıçta III. Selimi destekleyen ulema, sonradan Nizam-ı Cedid'e karşı çıkmış, Yeniçeri ağaları kışkırtılmış ve sonunda 25 Mayıs 1807'de Kastamonulu Kabakçı Mustafa adındaki bir neferi kendilerine reis seçen Karadeniz Boğazındaki Yeniçeri yamakları, Nizam-ı Cedid üniformasını giymeyi reddederek, Büyükdere'de toplanıp kazan kaldırdılar. Bir kaç yüz serserinin başlattığı bu
isyan, III. Selim'in tereddüdü, Nızam-ı Cedit askerlerini, asilerin üzerine sevketmeyişi, isyanın büyümesine sebep olmakla kalmamış, ayni zamanda tahtını kaybetmiş ve Osmanlı'yı 19 yıl süreyle bir irtica ve zorbalık döneminin kucağına atmıştır. Böylece 24 Şubat 1783’de resmen ilan edilen Nizam-ı Cedid, 29 Mayıs 1807'de bizzat III. Selim tarafından kaldırılmıştır.

  III.Selim'in yerine geçen IV. Mustafa, inkılapçı fikirlere sahip değildi. Eğer, başlanılan ıslahatlara devam edebilmiş olsaydı, Osmanlı tarihinin seyri değişebilirdi. Çünkü Avrupa'da büyük sanayi devrimi henüz olmamış, buhar endüstriye uygulanamamıştı. Osmanlı ile Batı arasındaki mesafe, ciddi bir hamle ile kapatılabilirdi. Bu padişahın döneminde de istisnasız olarak uygulana gelen prensip yürütülmüş ve eski padişahı tahttan indiren zorbalar ve yöneticiler temizlenmiş ve III. Selim’in indirilip öldürülmesiyle İlişkisi bulunan bin kadar insan idam edilmiştir. Ancak, 14 Kasım 1808 gecesi, yeni bir irtica ayaklanmasını başlatan Yeniçeriler, Bab-ı Ali'yi bastılar. III. Selimi öldürten, IV. Mustafa'nın da bu ayaklanmayla ilgisi vardı. Bu nedenle kendisi de idam edildi ve yerine II. Mahmud tahta geçirildi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar